24 timers check in

Altid gratis parkering

Bedømt 8,45 ud af 10

Vores historie

Indviet i 1948

Få et uforpligtende tilbud

Vi sidder klar på mail og telefon

Den 7. oktober 1948 blev den selvejende institution Lejrskolen for Nordisk Ungdom officielt indviet på den 7,5 ha. store smukke naturgrund, som Hillerød Kommune havde skænket til formålet i foråret 1945.

 

Samarbejde med Forening Norden

Forud var gået et stort arbejde af lejrskolens bestyrelse, dannet den 3. november 1944 og bestående af forretningsudvalget fra Foreningen Norden i Hillerød og lærersammenslutningen Den nordsjællandske Lejrskole. Der blev samlet en betydelig sum penge ind efter 5. maj 1945, som gjorde, at man i 1947 kunne købe og indrette tre svenske træhuse, der havde været anvendt som flygtningebarakker på Kløvermarken på Amager. Træhusene blev smukt placeret langs skovbrynet på de tidligere jorder fra Sandviggaard og ombygget og indrettet efter tegninger udarbejdet af arkitekt Gunnar Petersen.

Skolens første elever ankom allerede i august 1948 og var fra det udbombede Finmarksområde i Norge og fra den danske skole i Kappel i Sydslesvig. De blev modtaget af lektor Palle Berg-Sørensen, der var lejrskolens leder indtil 1969. Da blev lærer Henning Christensen (1969-1991) ansat som forstander på Nordisk Lejrskole, som nu var åben hele året rundt – mod tidligere kun i sommerhalvåret.

I de perioder, hvor der ikke var lejrskole, begyndte man nu også at afholde kurser – både for lærere og for andre interesserede: virksomheder, kommuner, organisationer og foreninger. Kurserne udgør i dag således en stor del af Nordisk Lejrskoles virksomhed, hvilket fungerer fint sammen med lejrskolerne.

 

En lejrskole med vokseværk

Siden åbningen i 1948 er Nordisk Lejrskole blevet udvidet og renoveret adskillige gange. I 1954 blev en funktionærbolig opført, i 1957 hovedbygningen, 1963 kom sovesalsbygningerne D og E til og i 1979-1980 erstattedes de ældste sovesalsbygninger af stenhuse. Storkøkkenet er ombygget og renoveret tre gange, i 1988 blev der opført en ny spisesal i gammel stil, og i 1998 skete der en nybygning af klasselokale samt kontor. Sidste skud på stammen i 2006 er en ny opførelse af en værelsesbygning til vandrerhjem – alt sammen for at have en institution, der følger med tiden og gør det attraktivt at benytte Nordisk Lejrskole.

Skolen har mange gode venner, som støtter ved om- og tilbygninger, bl.a. A.P. Møller Fondene, der fire gange har givet millionbeløb, men også andre fonde. Hillerød Kommune og Lejrskolens Venneforening (stiftet i 1948 til minde om amtsmand Kay Ulrich – skolens første formand) har gennem årene doneret betydelige summer.

I 1991 døde forstander Henning Christensen alt for tidligt. Et samarbejde med Frederiksborg Amts internationale afdeling, der arbejdede med kurser og undervisning for de nye demokratier i Østeuropa, indledtes. Samtidig videreførte lejrskolens økonoma Bente Christensen og skolens bestyrelsesformand Christian Fabricius den daglige drift af skolen på lejrskolesiden.

I 1995 blev lærer Johannes Schmidt Hansen ansat som forstander på skolen, og man indledte et samarbejde med privatskolen Kontiki, der indrettede skole i grupperummene under værelsesfløjen B/C. I 1999 flyttede Kontiki, da der kom for mange nye elever, og lejrskolen overtog igen de gode lokaler, der nu kunne benyttes af skolens nye gæster: Bed and Break fast brugere.

Lejrskolen fik IT med egen hjemmeside, der betød henvendelser fra hele verden og ikke ”kun” fra de nordiske lande. Behovet for et klasseværelse mere, nyt kontor og indgang øgedes – det blev bygget i 1998 og var præcis færdigt til 50-års jubilæet samme år.

Nordisk Lejrskole – og Danhostel

Det satte en udvikling i gang, som i 2005 førte til en samarbejdsaftale med vandrehjemsorganisationen Danhostel, så institutionen Nordisk Lejrskole kunne tilføje betegnelsen: Danhostel Hillerød.

Men netop udviklingen hen i mod det vandrehjem i Hillerød, som byen aldrig havde haft, gjorde det nødvendigt at øge sengekapaciteten med mindst en tredjedel. Uden store udsigter til at kunne rejse den fornødne kapital, fik bestyrelsen udarbejdet tegninger på en tilbygning i det nordøstlige hjørne – mellem fløj B/C og fløj D/E. Da lejrskolens jorde blev fredet i 1975, skulle fredningsmyndighederne give tilladelse til nybygningen. Tilladelsen blev givet under forudsætning af, at byggeriet var startet senest oktober 2006 og det økonomiske fundament for byggeriet blev opnået ved et lån fra Hillerød Kommune, der længe havde ønsket sig et vandrehjem – og endnu en rundhåndet donation fra A.P. Møller Fonden.

Siden 1948 har flere hundrede tusinde boet på – og benyttet Nordisk Lejrskole. Og efter endnu en tilbygning, der blev indviet i 2007, er Nordisk Lejrskole & Kursuscenter, Danhostel Hillerød fornyet, større og endnu bedre rustet til at bidrage til byens og kommunens udvikling.

Anmeldelser

8,45

8,45 ud af 10

Baseret på 119 anmeldelser

Se mere her